Overzicht bijbelboeken

Start

Leviticus in vogelvlucht

Een compleet overzicht van alle terzijdes over dit bijbelboek op Bijbelencultuur.nl krijgt u via de menubalk hierboven; zie de rubrieken Over Leviticus - Letteren - Kunsten - Cultuur.
Een greep uit het totale aanbod:

Rein (koosjer) of onrein?

Het onderscheid tussen ‘rein’ en ‘onrein’ behelst veel meer dan het onderscheid tussen ‘schoon’ en ‘vies’ of tussen ‘hygiënisch’ en ‘onhygiënisch’. Het zijn brede begrippen: mensen kunnen rein en onrein zijn, maar ook dieren, objecten en land; en dat ook nog op verschillende niveaus: fysiek, cultisch en moreel. Voordat we ingaan op de verschillende aspecten van de begrippen ‘rein’ en ‘onrein’ enkele algemene opmerkingen. Lees verder ...Rein en onrein

Anoniem, Nederlands
Kosjerstempel voor het stempelen van melkdoppen.

De bijbel over homoseksualiteit

Wat zegt de bijbel eigenlijk over homoseksualiteit? Veel mensen verwijzen dan onmiddellijk naar het verhaal over Sodom en Gomorra, en trekken hun conclusies. Ook in Leviticus vinden we een en ander over homoseksualiteit, bijv. in 20:13: 'Wie met een man het bed deelt als met een vrouw, begaat een gruweldaad. Beiden moeten ter dood gebracht worden en hebben hun dood aan zichzelf te wijten.' Hoe moeten we dat opvatten?
Lees het hele terzijde 'Homoseksualiteit in de bijbel'Homoseksualiteit in de bijbel.

Heb je naaste lief als jezelf

Wie dit 'gebod' zoekt onder de Tien geboden (in Exodus of Deuteronomium), zal het niet vinden. Het komt uit Leviticus en wordt, als gevleugeld woord, besproken in de rubriek ZegswijzenJe naaste liefhebben als jezelf.