Overzicht bijbelboeken

Start

2 Samuël in vogelvlucht

Een compleet overzicht van alle terzijdes over dit bijbelboek op Bijbelencultuur.nl krijgt u via de menubalk hierboven; zie de rubrieken Over 2 Samuël - Letteren - Kunsten - Cultuur.
Een greep uit het totale aanbod:

Batseba

Willem Drost
Batseba met de brief van koning David

Het verhaal van Batseba sprak veel kunstenaars tot de verbeelding. Dit schilderij maakt meteen duidelijk waarom: Batseba was het excuus om een prachtig naakt te schilderen.
Bijbelencultuur.nl toont en bespreekt verschillende voorbeelden, o.a. van Willem DrostBatseba met de brief van koning David (II), van Jan van ScorelHet toilet van Batseba, van Rembrandt zelfBatseba met de brief van koning David (I) en van zijn leerlingenBatseba bij haar toilet door David bespied. Als uw belangstelling verder gaat, is onze Rode draad Bijbels blootBijbels bloot misschien een aanrader.

Familiedrama

De persoonlijke drama's uit Davids leven - verkrachting, samenzwering, broedermoord - hebben ook in de Nederlandse literatuur en beeldende kunst de nodige aandacht gekregen. Zie bijv. onder Letteren de 'reproducties' van de geschiedenis van Davids zoon Absalom. En onder Cultuur vindt u dan weer een absalom, naast andere aan dit boek ontleende zegswijzen.

Jacob Cornelisz. van Oostsanen
David op de vlucht voor Absalom