Overzicht bijbelboeken

Start

Matteüs in vogelvlucht

Een compleet overzicht van alle terzijdes over dit bijbelboek op Bijbelencultuur.nl krijgt u via de menubalk hierboven; zie de rubrieken Over Matteüs - Letteren - Kunsten - Cultuur.
Een greep uit het totale aanbod:

Bloemlezing Kerstpoëzie

Van alle bijbelse geschiedenissen is het kerstverhaal zonder enige twijfel het vaakst 'gedicht'. Hier vindt u een keuze uit de kerstpoëzie door de eeuwen heen.

Gedenk de dieren op de schalen en borden,
die zitten meer dan jij in de puree.
Eten is beter dan gegeten worden
ook in de glans van Lucas 2.
Lees verder...Bloemlezing Kerstpoëzie
Napels
Detail van Napolitaanse kerststal: Geboorte van Christus

De Napolitaanse kerststal in het Catharijneconvent

De kerststal die ieder jaar in Museum Catharijneconvent in Utrecht wordt opgesteld stamt in beginsel uit de achttiende eeuw, maar wordt nog regelmatig uitgebreid. Dit hoort bij de traditie van de Napolitaanse kerststal. Lees verder...De Napolitaanse kerststal in het Catharijneconvent

Felix Timmermans - Het kindeken Jezus in Vlaanderen

Felix Timmermans geeft in zijn boek Het kindeken Jezus in Vlaanderen een vrije en anachronistische behandeling van het kerstverhaal alsof het plaatsgevonden had in het Vlaanderen van de afgelopen eeuwen. Het verhaal begint in de lente.

"Maria stapte langs de Nethedijk, dragende in een toegeknoopten handdoek, wat kleederen, een paar boterhammen en een sneedje gebakken spek. Want zij had de vrucht haars lichaams in haar voelen opspringen, en dit blijde nieuws wilde zij gaan melden aan hare nicht Elizabeth, alsook aan haren bruidegom Jozef, den timmerman." Lees verder...Felix Timmermans - Het kindeken Jezus in Vlaanderen

7x Kerst

Bekijkt u ook de drie Rode draden die aan Kerst zijn gewijd.
Daarnaast kan het onderwijs nog gebruik maken van de vier Webquests rondom Kerst.