Overzicht bijbelboeken

Start

Rechters in vogelvlucht

Een compleet overzicht van alle terzijdes over dit bijbelboek op Bijbelencultuur.nl krijgt u via de menubalk hierboven; zie de rubrieken Over Rechters - Letteren - Kunsten - Cultuur.
Een greep uit het totale aanbod:

Jefta

Rechters 11 vertelt de geschiedenis van de rechter Jefta. Het tragische verhaal van zijn 'offerbelofte' is door Vondel in een treurspel verbeeldJoost van den Vondel - Jeptha. In de moderne jeugdroman AbigailIny Driessen - Abigail volgen wij Jefta's dochter.
Speciaal voor het onderwijs: wie zich nog verder wil verdiepen in 'de zaak Jefta', kan met Peter R. de Vries aan de slag in de WebquestDe zaak Jefta.

Leren wat haat is

Rembrandt
De blindmaking van Simson

Elias Canetti over Rembrandts schilderij Blindmaking van Simson "... dat mij schrik aanjoeg, kwelde en lange tijd in zijn greep hield. Ik zag het alsof het zich voor mijn eigen ogen afspeelde, en daar het ging om het ogenblik waarop Simson het licht uit zijn ogen verloor, was het een hoogst huiveringwekkende getuigenervaring. Tegenover blinden had ik me altijd beschroomd gevoeld, en ze, hoewel ze me fascineerden, nooit te lang aangekeken. Omdat ze mij niet konden zien, voelde ik me schuldig tegenover hen. Hier was echter niet de toestand weergegeven, geen blindheid, maar het blind maken." Lees verder ...Leren wat haat is

Rechter (m/v)

Debora is, als rechter van Israel, de enige vrouw in de bijbel die een leidersrol vervult. Dit maakt haar, zoals al vaak gezegd is, tot een ongebruikelijke en opmerkelijke bijbelse figuur. Maar Debora is in nog meer opzichten opmerkelijk. Lees verder ...Debora

Salomon de Bray
Jaƫl, Debora en Barak