Overzicht bijbelboeken

Start

Exodus in vogelvlucht

Een compleet overzicht van alle terzijdes over dit bijbelboek op Bijbelencultuur.nl krijgt u via de menubalk hierboven; zie de rubrieken Over Exodus - Letteren - Kunsten - Cultuur.
Een greep uit het totale aanbod:

De Tien geboden in de etalage

Bijbelencultuur.nl kan u veel laten zien en nog meer vertellen over de Tien geboden. Zo veel zelfs, dat we er een aparte Rode Draad De tien geboden aan hebben gewijd.

Noord Nederlands
Mozes toont de wetstafelen

Verder heeft Tien-geboden-journalist Arjan Visser speciaal voor onze site een column geschreven:

Als ik het me goed herinner lag er een rood tapijtje over de tafel. Er was koffie. Waren er koekjes? Ik zie hem zitten - forse man - maar kan de uitdrukking op zijn gezicht niet meer voor de geest halen. Een betere herinnering heb ik aan zijn handen, die zo groot als kolenschoppen waren. Lees verder... Arjan VisserTien geboden

Voor het onderwijs - klas 3/4 van het VMBO - is er een Webquest De tien geboden rondom de Tien geboden:

God: 'Im No.1. No pix, plz. Uz my name nicely. Day7=holy. Take care of mum'n'dad. Don't kill, scrU round, steal or lie. Keep yr hands (&eyz) off wot isnt yrs.'

Exodus = uittocht

Exodus bevat veel meer dan de Tien geboden. De titel Exodus verwijst naar de uittocht uit Egypte, de bevrijding uit het land van de slavernij. De hoofdrolspelers: Mozes, Aäron, de farao, ... - zie hun portretten in de rubriek Hoofdpersonen. Overigens kunt u bij ons ook lezen hoe de koranMozes in de koran over deze figuren spreekt.
De uittocht komt in het hele Oude Testament zo'n 120 keer ter sprake. Reden genoeg om het exodusmotiefHet exodusmotief in het Oude Testament eens nader te bekijken.

Exodus verbeeld

Jan van Scorel
Landschap met doortocht door de rode zee

De tien plagen, de brandende braamstruik, de doortocht door de Rode Zee, de aanbidding van het gouden kalf - een handvol gebeurtenissen en thema's uit Exodus, die meer dan eens in onze beeldende kunst, taal en literatuur terugkeren. We noemen er een aantal die op deze site besproken worden: