Overzicht bijbelboeken

Start

Ezra in vogelvlucht

Een compleet overzicht van alle terzijdes over dit bijbelboek op Bijbelencultuur.nl krijgt u via de menubalk hierboven; zie de rubrieken Over Ezra - Letteren - Kunsten - Cultuur.
Een greep uit het totale aanbod:

Een zekere Ezra

Wie was Ezra? Wat hebben Ezra en Nehemia met elkaar te maken? Waarom heet Ezra ook wel 'de vader van het judaïsme'? Deze vragen en meer komen aan de orde in de inleidingInleiding op Ezra op het boek, en in de rubriek Over Ezra: hoofdpersonenEzra en sleutelscènes1. Terugkeer en tempelbouw.

Meesters van Otto van Moerdrecht
Cyrus maakt een eind aan de Babylonische bezetting en laat de tempel herbouwen

Terugkeer uit de ballingschap

Na ongeveer vijftig jaar ballingschap komt er voor de Judeeërs een eind aan hun gedwongen verblijf in Babylon, als de Perzische koning Cyrus een decreet uitvaardigt waarin staat dat ze mogen terugkeren naar hun land om de tempel van God te herbouwen. Lees verder over de historische achtergrond van EzraTerugkeer uit de ballingschap.

Jean Kamps
Terugkeer uit de ballingschap

Ezra en meneer pastoor

Alberik Stichelbaut, pastoor van het Oost-Vlaamse dorp Meygem, liet zich aan het begin van de 19e eeuw door Ezra inspireren. Resultaat: een gedicht van ruim 200 bladzijden, Jerusalems herstellingAlbericus Stichelbaut – Jerusalems herstelling.