Overzicht bijbelboeken

Start

1 Samuël in vogelvlucht

Een compleet overzicht van alle terzijdes over dit bijbelboek op Bijbelencultuur.nl krijgt u via de menubalk hierboven; zie de rubrieken Over 1 Samuël - Letteren - Kunsten - Cultuur.
Een greep uit het totale aanbod:

Knielen op een bed violen

Het bijbelboek 1 Samuël komt een aantal keren aan de orde in Knielen op een bed violen, en dan vooral de eerste hoofdstukken. Wanneer zijn vrouw Margje haar tweede kind verwacht, bidt Sievez om een meisje. 'Hij had een mooie naam voor haar bedacht. Dit keer zou zijn dochter Hanna heten. Hanna is lieflijkheid, gunst, gratie, Hanna, één van de twee vrouwen van Elkana en de moeder van Samuël. De Heere heft de geringe op uit het stof, Hij heft de arme omhoog uit het slijk. De lofzang van Hanna: mooier, gevoelvoller passage, één die hem meer uit het hart gegrepen was, althans uit het Oude Testament, kende hij niet.' Lees verder ...Jan Siebelink - Knielen op een bed violen

Rembrandt
David speelt harp voor koning Saul

Saul: melancholiek of manisch depressief?

Het karakter van koning Saul en de relatie tussen Saul en David bleken niet alleen voer voor psychologen, maar ook voor schrijvers en beeldend kunstenaars. Zie de portretten van SaulSaul en DavidDavid, en lees over de treurspelen van QueridoIsraël Querido - Saul en David en De ClercqRené de Clercq – Saul en David en het schilderij David speelt voor Saul op de harpDavid speelt voor Saul op de harp. Vergelijk ook de andere verbeeldingen van dit thema!

Kopie naar een gravure van Lucas van Leyden
David speelt voor Saul op de harp
Willem Reijers
David en Saul