Overzicht bijbelboeken

Terzijde

Advent

Advent (Latijn voor ‘op komst’) is de periode van vier weken die in het teken staan van het naderende Kerstfeest, bedoeld om het verlangen naar de komst van Jezus als verlosser te intensiveren. Het is een tijd van hoopvolle verwachting en voorbereiding. De adventstijd begint op de zondag die het dichtst bij 30 november ligt.

In de christelijke kerkdiensten, zowel rooms-katholiek als protestants, wordt in die periode aandacht besteed aan de Messiasprofetieën, teksten uit het Oude Testament die de komst van een Verlosser aankondigen. Bekende voorbeelden hiervan zijn Genesis 3:15; Jesaja 7:14 en 11:1-5; Micha 5:1.

Anoniem, Holland
Biblia Pauperum, p. 1 (a)

Er zijn verschillende manieren waarop de Adventsperiode feestelijk gesymboliseerd wordt. In veel kerken en huizen worden vier kaarsen klaargezet; op de eerste adventszondag wordt de eerste aangestoken, de volgende zondag mag ook de tweede aan, net zolang tot ze alle vier branden. Deze kaarsen zijn het symbool van de komst van Christus als het nieuwe licht.

Een ander symbool is de adventskalender of het adventshuisje, meestal van karton, en vooral bedoeld voor de kinderen. Elke dag mag er een nieuw raampje open, waarachter een plaatje te zien is dat te maken heeft met het Kerstfeest en de geboorte van Jezus. Op Kerstavond (24 december) mag de deur open; daarachter ligt Jezus in de kribbe.

Abraham Bloemaert
De geboorte van Jezus

Vanaf de eerste adventszondag tot aan Driekoningen (6 januari) wordt in Twente vlak na zonsondergang op de midwinterhoorn geblazen, een houten of metalen licht gebogen hoorn van soms wel twee meter lang. Vooral als het uiteinde van de hoorn op de rand van een waterput gelegd wordt, ontstaat een mooie, diepe toon die kilometers in de omtrek te horen is.

 

Door naar het volgende terzijdeKerstavond
Terug naar de inhoudsopgave KerstmisKerstmis