Overzicht bijbelboeken

Kunsten > Beeldende kunst

Arent de Gelder en Ester

Arent de Gelder
Ester voor haar gang naar Ahasveros
Arent de Gelder
Ester en Mordechai schrijven de eerste Poeriem-brief
Arent de Gelder
Mordechai en Ester schrijven brieven aan de Joden
Arent de Gelder
Ester en Mordechai schrijven een brief
Arent de Gelder
Ester en Mordechai

Arent de Gelder, Rembrandts laatste leerling, had een bijzondere belangstelling voor het boek Ester. Hij schilderde niet alleen verschillende scènes uit het verhaal maar sommige ook in meerdere versies. De scène waarin de mooie Ester zich opmaakt om naar de koning te gaan (5:1-2), vond De Gelder blijkbaar zo aantrekkelijk dat hij er drie versies van maakte. Ook ontwikkelde hij de compositie voor een scène die niet eerder werd uitgebeeld. Als eerste schilderde hij het gelukkige einde van het anders zo dramatische verhaal: Mordechai en Ester schrijven de Poeriem-brieven (9:29-32). Op de verschillende werken is echter niet duidelijk of Mordechai en Ester de eerste of de tweede Poeriem-brief schrijven.

Arent de Gelder
Ester, Ahasveros en Haman
Arent de Gelder
De koning veroordeelt Haman

Bibliografische referenties

Dirk Bijker, Floor de Graaf: Arent de Gelder (1645-1727). Rembrandts laatste leerling, tent.cat. Dordrecht: Dordrechts Museum / Keulen: Wallraf-Richartz-Museum, Gent 1998.

Heeft betrekking op:

Ester 5:1-2, Ester 7, Ester 7:6-7, Ester 8:8-9, Ester 9:29-32, Ester Grieks 5:1, Ester Grieks D:1, Ester Grieks 7:9, Ester Grieks E:1-24, Ester Grieks 9:29-31