Overzicht bijbelboeken

Cultuur > Zegswijzen

Asmodee

Een met Satan geassocieerd mens of dier

De vleermuis wordt in Europa al eeuwen gezien als een dier dat met de duivel verbonden is. Het fladderende, lichtschuwe diertje zou zelfs een personificatie van de duivel te zijn. Het is een oud gebruik om vleermuizen op de deur te spijkeren, om boze geesten buiten te houden. Omgekeerd is de duivel als gevallen engel vaak afgebeeld met vleermuisvleugels.

In de roman Gran Café Boulevard (2003) van Tomas Lieske wil de vleermuizenliefhebber Fedde Albronda aan Pili Eguren, de geliefde van zijn broer, iets moois laten zien. ‘Sankt Fedde Fledermaus’ zet een doos voor haar neer en lokt het wezentje daarin door het fluiten van een wijsje naar buiten.

‘Terwijl Pili zich terugboog over de doos, ontvouwde de miniparaplu (alsof het diertje getraind was te reageren op dat stokkend fluiten) zijn vleugels, kantelde en probeerde de doos uit te vliegen. Dus raakte de geheimzinnig en onnavolgbaar fladderende vleermuis even het gezicht van Pili, hij tilde haar zijdeachtig haar op en vloog door dat gordijn de ruimte van het werkhuis in, een rondje en met een bocht naar buiten.
Dat zag Pili niet meer. Zij was opgesprongen en had in een paniekpoging deze Asmodee uit haar haren te slaan of uit haar kleren te schudden, met dichte ogen en met driftig bewegend hoofd, haar jasje opengetrokken. En met haar jasje ging haar blouse mee, zodat haar ronde borst gewiegd in de dure beha nieuwsgierig naar die duivelse windvlaag buiten neusde.’ (p. 240-241)

Bibliografische referenties

Tomas Lieske, Gran Café Boulevard. Amsterdam: Querido, 2003.

Heeft betrekking op:

Tobit 3:8