Overzicht bijbelboeken

Kunsten > Toegepaste kunst

Beschilderde meubelen

In de loop van de 18de eeuw werd het beschilderen van meubelen populair. Lange tijd ging men ervan uit dat beschilderde meubelen vooral op het platteland voorkwamen omdat zij daar voornamelijk bewaard zijn gebleven, maar zij blijken ook in steden, vooral in Amsterdam, geliefd geweest te zijn. Beschilderde meubelen waren een alternatief voor de dure versieringstechnieken in deze tijd, zoals oosters lakwerk of inlegwerk van verschillende houtsoorten, parelmoer en ivoor.

De meeste beschilderde meubelen zijn in de driehoek Amsterdam - Hindeloopen - Zaanstreek ontstaan, vaak in een doopsgezind milieu.

Voor de schilderingen op de meubelen namen de kunstenaars graag prenten tot voorbeeld. Bijzonder vaak werden de illustraties uit het Toneel der voornaamste historien des ouden en nieuwen testaments, bestaande in driehondert ses en dertig afbeeldingen cierlyk in't koper gebracht door Pieter H. Schuts gebruikt, die in 1733 voor het eerst verscheen.

De benamingen voor de verschillende soorten meubelen, bijvoorbeeld 'Assendelfter kast', zegt niets over de streek van herkomst van dit type meubel. De benamingen zijn ontstaan tijdens een tentoonstelling in 1874 over huisraad in Zaandam. Een familie die oorspronkelijk uit Assendelft kwam, bracht haar kast in, en sindsdien heten alle beschilderde kasten van hetzelfde soort 'Assendelfter kast'.

Zie ook

  • Onbekend
    Assendelfter kast met het verhaal van Ester

Bibliografische referenties

T.G. Kootte e.a., De bijbel in huis, cat.tent. Utrecht (Museum Catharijneconvent), 1991.