Overzicht bijbelboeken

Cultuur > Varia

De verleiding van het elfde gebod

Onbekend
Het elfde gebod 'Voluptatibus Fruendum'

Een eenvoudige zoektocht op Internet levert onder het trefwoord ‘Het elfde gebod’ een hele reeks verwijzingen naar restaurants, cafés, bistro’s en gewone bruine kroegen met die naam op. In alle gevallen lijkt de betekenis van het elfde gebod te worden gezien in de uitnodiging ‘Voluptatibus fruendum’ – ‘je zult genieten’ - van lekker eten en drinken.

Onbekend
het elfde gebod

In het verlengde hiervan is het niet verwonderlijk dat zelfs een biermerk deze naam heeft gekregen. Sinds 1991 brouwt de Arcense Bierbrouwerij B.V., die sinds 1998 onder de naam Hertog Jan Brouwerij bekend staat, het speciaalbier ‘Het elfde gebod'. Met het vrij hoge alcoholpercentage (7%) wordt het bier getypeerd als ‘een hemels, goudblond bier van hoge gisting extra zwaar gebrouwen.’ De brouwers beroepen zich daarbij op een oud-Brabantse traditie van 1628. Het bier is een verleiding die men niet zo makkelijk kan weerstaan.

Het etiket van het biermerk staat daarom ook helemaal in het teken van de verleiding. De afbeelding toont een naakte vrouw die ontspannen achterover ligt en door een sater bespied wordt. Nieuwsgierig licht hij het laken op dat de vrouw bedekt. Gelukkig heeft ze toevallig haar hand in haar schoot liggen zodat niet alles onmiddellijk onthuld wordt. Dat de vrouw ook nog ‘hemels goudblond’ haar heeft is zeker geen toeval.

De voorstelling op het etiket is een uitsnede uit een beroemd schilderij van de grote Italiaanse schilder uit de Renaissance, Titiaan. Het werk met de titel de ‘Vénus du Parto’ bevindt zich tegenwoordig in het Louvre in Parijs. Titiaan heeft in zijn tijd furore gemaakt met zijn liggende naakten. En ondanks - of misschien juist vanwege - de opschudding die de sensuele voorstellingen hebben veroorzaakt, werd zijn voorbeeld talloze keren in de kunstgeschiedenis geciteerd. In verband met een biermerk kan men zich echter afvragen tot welk genot het elfde gebod ons hier moet verleiden ...

Heeft betrekking op:

Exodus 20:1-17, Deuteronomium 5:6-22