Overzicht bijbelboeken

Kunsten > Beeldende kunst

Delfts blauwe tegels in Denemarken

Onbekend
Kamer met Delfts blauwe tegels in Denemarken

Haast nergens komt men zoveel Delfts blauwe tegels tegelijk tegen als in het National Museum Kommandørgården op het Deense eiland Rømø. De vier woonvertrekken en de keuken van deze grote boerenhofstede zijn van vloer tot plafond betegeld met Hollandse landschapsscènes, molens, kinderspelen en bijbelse voorstellingen. Hoe zijn deze typisch Nederlandse producten daar beland?

Behalve met veeteelt kon op het eiland Rømø in de Noordzee niet veel worden verdiend. Veel mannen werkten daarom in de 17e en 18e eeuw als kapitein op schepen van Hamburgse reders of als commandeur van Hollandse walvisvaarders. In de beste tijden stonden meer dan veertig schepen van de Hollandse walvisvloot onder het gezag van een kapitein van Rømø.

De door de walvisvangst vergaarde rijkdom moest getoond worden en de grote boerenhoeven getuigen daar nog steeds van. Delfts blauwe tegels uit het vaderland van de walvisvaarders lijken een geschikt statussymbool voor het interieur te zijn geweest.

Holland importeerde regelmatig Jutlandse runderen vanwege het vlees. Op weg terug moeten de handelaren onder meer tegels hebben meegenomen. Wel valt op dat de Hollanders niet hun beste producten hebben verkocht. Vooral de bijbeltegels in de Kommandørgården, de commandeurshofstede, lijken tweede keus te zijn geweest. Het aantal verschillende scènes is heel beperkt zodat er veel herhaling in zit, en het talent van de tegelschilders was beperkt. Sommige voorstellingen zijn ronduit slecht geschilderd.

Onbekend
Interieur Kommandørgården met Delfts blauwe tegels
Onbekend
Tegelplateau
Onbekend
Tegelwand in een kamer van het National Museum Kommandørgården, Denemarken
Onbekend
Zijaanzicht National Museum Kommandørgården, Rømø
Onbekend
National Museum Kommandørgården, Rømø, Denemarken

Heeft betrekking op:

Deuteronomium 5:21, Deuteronomium 20:6, 1 Kronieken 13:14