Overzicht bijbelboeken

Kunsten > Beeldende kunst

Een onschuldige vis

Waar in veel afbeeldingen Jona wordt uitgespuwd door een vervaarlijk zeemonster, zonder dat een dergelijk gruweldier overigens in de bijbeltekst voorkomt, heeft Jan Brueghel de Oudere een bijna brave vis geschilderd. Ondanks het uitzonderlijke formaat van deze vis, vult hij bij lange na niet het beeldvlak, zoals in vergelijkbare voorstellingen van andere kunstenaars vaak wel het geval is.

Jan (I) Brueghel
Jona wordt door de walvis aan land gebracht

Jan Brueghel toont zich hier vooral een landschapsschilder, werkend in de traditie van de zestiende-eeuwse Vlaamse landschapschilderkunst, waaraan zijn vader Pieter Bruegel ook al een belangrijke bijdrage had geleverd. Kenmerkend is de hoge horizon, waarmee een wijds vergezicht wordt gecreƫerd. Binnen deze immense ruimte lijken de onherbergzame rotsen en donkere wolken links nog naar de dramatische gebeurtenissen tijdens de storm te verwijzen.

Inmiddels zijn deze achter de rug, de zee is weer tot rust gekomen en aan de einder, rechts in de verte, gloort licht. Alsof het landschap de huidige toestand van Jona weerspiegelt. In een stralend rood gewaad stapt hij uit het donkere binnenste van de vis naar buiten, de handen vroom gevouwen. Zijn gebeden zijn verhoord.

Heeft betrekking op:

Jona 2:10