Overzicht bijbelboeken

Letteren > Drama

Gerardjan Rijnders en Pieter de Ruiter - Echt?

Echt? (2004) is een dans- en toneelvoorstelling over Hooglied, waarin de actuele waarde van het eeuwenoude liefdesgedicht tot uitdrukking wordt gebracht. Het bijbelboek inspireerde choreograaf Pieter de Ruiter tot het maken van een aantal dansduetten. Gerardjan Rijnders (tekst en regie) heeft naar aanleiding van die dansen en de bijbeltekst de tekst geschreven voor een voorstelling waarin theater en dans met elkaar worden gecombineerd.

Op het toneel zit, op twee stoeltjes aan de kant, een ouder echtpaar, dat terugkijkt op een liefdeloos leven, zonder kinderen. De vrouw constateert verbitterd dat alles op een leugen was gebaseerd, ‘door en door rot, gelogen vanaf de allereerste aanraking’. Tegelijkertijd wordt die leugen tegengesproken in de vurige dans van het jonge koppel, dat de hele toneelvloer bespeelt. Het gemopper van de oudjes en de melancholie om wat voorgoed voorbij is, wordt gespiegeld aan de tomeloze levenslust en passie bij de jonge dansers. Het is het verloren paradijs tegenover de hoop en het verlangen van Hooglied.

Rijnders heeft de dialogen uit Hooglied aangevuld met teksten waarin wordt gefilosofeerd over de ouderdom. Het ouder-worden is in dit stuk een onverbiddelijke werkelijkheid. Die zekerheid stáát, bij alle vragen over de ‘leugenachtigheid’ van de liefde, de jeugd, de schoonheid. Is liefde ooit echt? Hoe weet je dat? Is die realiteit waar te nemen? Echt?

Zie ook het archief van Grand Theatre Producties en de korte IKON-reportage over dit stuk.

Heeft betrekking op:

Hooglied 1:1