Overzicht bijbelboeken

Letteren > Proza

Jan Wolkers - Een roos van vlees

Elders op deze site vindt u een overzicht van bijbelse citaten en verwijzingen in De doodshoofdvlinder Bijbelse citaten en verwijzingen in De doodshoofdvlinder van Jan Wolkers. Zo'n overzicht zou ook voor andere romans en verhalen van Wolkers te maken zijn. Soms betreft het slechts een enkele zin, die alleen door bijbelkenners en schriftgeleerden herkend wordt; (oud-)leden van gereformeerde jongelingsverenigingen zijn hier duidelijk in het voordeel.

Enkele voorbeelden ontleend aan Wolkers' roman Een roos van vlees (1963):

Hoofdpersoon Daniël staat onder de douche en zeept zich in. "Hij kijkt langs zijn lichaam naar beneden. 'Melaats als sneeuw,' [2 Kon. 5:27] zegt hij zacht." Als hij klaar is, droogt hij zich af. "Ik ben herboren. Mijn jeugd is vernieuwd als van een arend [Psalm 103:5]. De opium begint ook te werken. De wijsheid die het verstand te boven gaat [Filipp. 4:7]." (252/254)

Daniëls ouders komen op bezoek. Zijn vader leest hem voortdurend de les en slaat hem met bijbelteksten om de oren. Als ze vertrekken, kijkt hij hen na. "Wat houd ik eigenlijk van die man, denkt hij. En hij heeft het altijd onmogelijk voor me gemaakt om het te laten merken. Misschien zal hij als Henoch wandelen met God en er ineens niet meer zijn [Gen. 5:22-24]. Vader, vader, de wagenen Israëls en zijn ruiters [2 Kon. 2:12]." (221)

Aan het eind van het verhaal zet hij zijn vriendin Emmy iets te eten voor. Zonder dat zij het weet, krijgt ze gefrituurde muisjes als 'bitterballen' voorgeschoteld; de diertjes zijn afkomstig uit een nest in Daniëls bebloede zakdoek.

Ze houdt een muisje voor haar mond en blaast ertegen. Dan eet ze het krakend op.
'Lekker knapperig. Alleen erg flauw. Voor mij zijn het noten. Ze zijn helemaal bros van binnen.'
'Dat zijn de botjes.'
'Ach malle.'
'Je moet niet zo smakken,' zegt hij. 'Je moet met je mond dicht eten.'
Neemt, eet, dit is mijn lichaam, denkt hij [Matt. 26:26]. Dit is het heilig avondmaal. Wie onwaardiglijk eet en drinkt, die eet en drinkt zichzelf een oordeel [1 Kor. 11:23-29]. Ik ben zover gegaan als ik gaan kon. Ik heb mijzelf voor haar geofferd. (...)
'Zo, de inwendige mens is weer versterkt,' zegt Emmy. 'Het was lekker.'
'De wonderbare spijziging [Marc. 6:32-44].' (320)

Bibliografische referenties

Jan Wolkers, Kort Amerikaans / Een roos van vlees / Terug naar Oegstgeest. Amsterdam: Meulenhoff, 1983.

Heeft betrekking op:

2 Koningen 2:12, 1 Korintiërs 11:23-29