Overzicht bijbelboeken

Terzijde

Kerstavond

In aansluiting op de Joodse gewoonte om de nieuwe dag om 6 uur 's avonds te laten beginnen, beginnen ook de Rooms-Katholieke feestdagen in feite 'de avond ervoor'. Een van de bekendste voorbeelden is Sinterklaasavond op 5 december, terwijl de Heilige Nicolaas op 6 december zijn naamdag heeft.

De avond voorafgaande aan 25 december heet Kerstavond. Zowel in Rooms-Katholieke als in een aantal protestantse kerken is het de gewoonte om dan een 'Kerstnachtdienst' te houden. Deze dienst wordt ook wel aangeduid als 'Kindje wiegen', genoemd naar de gewoonte om op het altaar een schommelwieg met een beeldje van Jezus te zetten.

Anoniem, Zuid Nederlands
Kerstwieg

Er bestaat een indrukwekkend Kerstavondverhaal uit de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). Duitse en geallieerde (Franse, Engelse en Belgische) soldaten bevochten elkaar al maandenlang op leven en dood vanuit hun loopgraven op zo'n 100 meter van elkaar. Op Kerstavond 1915 klonken, in de herinnering van een getuige, opeens kerstliederen uit de Duitse loopgraven. De Britten beantwoordden het gezang met Christmas Carols. Na enige tijd klommen de soldaten en officieren uit hun loopgraven en riepen elkaar 'Hallo Tommy' en 'Hallo Fritz' toe. Ze schudden elkaar de hand, wisselden geschenken uit en speelden een soort voetbal. Aan het eind van de nacht zocht iedereen de eigen loopgraaf weer op en de volgende dag werden de gevechten hervat.

 

Door naar het volgende terzijdeKerstliederen
Terug naar de inhoudsopgave KerstmisKerstmis