Overzicht bijbelboeken

Terzijde

Kerstboom

Naaldbomen worden sinds mensenheugenis als bijzonder beschouwd omdat ze ook in de winter groen blijven en daarmee een belichaming zijn van de geheimzinnige kracht van de natuur. De gewoonte van de kerstboom als versierde den of spar ontstond in de vroege zestiende eeuw in Duitsland. Maarten Luther (1483-1546) bestempelde de kerstboom vervolgens als feestelijk symbool van de geboorte van het Licht der wereld, Jezus Christus. Tot het einde van de negentiende eeuw stond de boom alleen in kerken, na die tijd begon de kerstboom ook de huiskamer te veroveren.

De meest vormen van hedendaagse kerstversiering bevatten christelijke symboliek. De traditionele kerstboom is versierd met een combinatie van ballen en lichtjes. Elke bal kan gezien worden als symbool van de paradijselijke appel die de zonde in de wereld bracht. Elke lichtje verwijst naar Jezus als 'licht der wereld' , die de wereld weer verloste van de zonde. De andere versierselen - sterren (inclusief de piek), engeltjes, engelenhaar, schaapjes, klokjes en bazuinen - wijzen op de gebeurtenissen in en rond de stal in Bethlehem, de herders en de wijzen of drie koningen.

Maar uiteindelijk gaat de centrale plek die de altijd-groene boom in de eindejaarsfeesten viert, terug op natuurgodsdiensten zoals die van de oude Germanen. En zo is ook de kerstboomverbranding die na Nieuwjaar georganiseerd wordt, is niet alleen een gezellige manier om van de rommel af te komen, maar is dat tevens een herinnering aan de grote vuren die al in de Germaanse tijden rond de zonnewende hoog opgestookt werden om de zon te verleiden zo snel mogelijk terug te komen.

 

Door naar het volgende terzijdeKerstcadeaus
Terug naar de inhoudsopgave KerstmisKerstmis