Overzicht bijbelboeken

Terzijde

Kerstcadeaus

De gewoonte om elkaar met Kerst cadeautjes te geven, is - net als de kerstboom - terug te voeren op de hervormer Maarten Luther. Sinds de Middeleeuwen was de naamdag van Sint Nicolaas (6 december) een van de belangrijkste kerkelijke feestdagen. Bij dat feest, dat al begon op de avond ervoor, hoorden vanouds cadeaus. Luther wilde van het Sinterklaasfeest af. In zijn strijd tegen de heiligenverering van de Rooms-Katholieke kerk, vond hij een beter idee om de cadeaus in direct verband te brengen met het Kerstkind. Luthers oproep van 1535 had in katholieke kring uiteraard weinig kans van slagen, maar ook de protestanten wilden er niet aan. Ook zij hielden vast aan de jaarlijkse Sinterklaasavondviering op 5 december.

De oproep van Luther heeft wel als effect gehad dat Sinterklaas in sommige landen is getransformeerd tot Santa Claus oftewel de kerstman. Die heeft zijn residentie niet in Spanje maar op de Noordpool; hij verplaatst zich niet per schimmel maar in een arrenslee die wordt voortgetrokken door rendieren; en hij bezorgt zijn cadeautjes niet in een schoen, maar in een sok die aan de haard bevestigd is. De kerstman gaat echter uiteindelijk terug op de Scandinavische joelman, een kabouter uit het hoge noorden, die rond de zonnewende cadeaus kwam brengen.

Kerst is al eeuwenlang de periode waarin de kerk extra zorg besteedt aan de armlastigen. Armen, wezen en andere behoeftigen krijgen - als kerstpakket avant la lettre - etenswaren, brandstof en kleding van de kerk. Ook werden en worden er door liefdadigheidsinstellingen inzamelingen en maaltijden georganiseerd.

 

Door naar het volgende terzijdeBloemlezing Kerstpoëzie
Terug naar de inhoudsopgave KerstmisKerstmis