Overzicht bijbelboeken

Kunsten > Muziek

Klaas de Vries - Wake

Op 13 mei 2000 werd Enschede getroffen door een ramp. Een opslagruimte met vuurwerk vatte vlam, waarna de hele vuurwerkfabriek van S.E. Fireworks de lucht in vloog. De explosies vaagden de hele Enschedese woonwijk Roombeek weg. Er vielen 23 doden, ongeveer 950 mensen raakten gewond, 200 woningen werden volledig verwoest.

In opdracht van de gemeente Enschede en de Nationale Reisopera schrijft de componist Klaas de Vries een opera ter gelegenheid van de herdenking aan de vuurwerkramp in mei 2010. De Vries vroeg de Engelse schrijver David Mitchell, na het lezen van diens succesroman Wolkenatlas (2004), het libretto te schrijven. Voor de regie werd Stephen Langridge benaderd. De componist leverde de titel: Wake, Engels-Nederlands voor 'dodenwake'.

Het requiem waarmee de opera begint, is al op 17 oktober 2009 ten gehore gebracht in het Amsterdamse Concertgebouw. Het schetst de verstoring van de alledaagse levens van heel gewone mensen in een heel gewone stad. De Vries wilde een algemeen requiem voor een stad schrijven, waarin alle tegenstrijdige gevoelens - verslagenheid, woede, de vreemde euforie die zo’n ramp losmaakt - aan bod komen. In overleg met de librettist koos de componist een aantal passages uit de traditionele requiemtekst en vulde die aan met teksten uit Klaagliederen: 'Ach, hoe eenzaam zit zij neer, de eens zo levendige stad' (Klaagliederen 1:1).
De Vries laat de eerste acte beginnen met een zachte, hoge piccolotoon. Kleurbepalend wordt een ensemble van twee harpen, piano en cimbalom. Het orkest mokert op losse lettergrepen, het koor stamelt, alsof het de emotie maar amper de baas kan.

De volledige opera wordt van 13 tot 18 mei 2010 vier keer in Enschede gespeeld en daarna nog negen keer in de rest van het land. Voor de première heeft het Enschedese gemeentebestuur collega’s uitgenodigd van steden met een recent rampverleden, zoals Madrid, Londen en New Orleans.

Klik hier voor de trailer van Wake op YouTube.

Klik hier voor meer informatie over de opera, speeldata enz.

Klik hier voor beelden van de ramp, gemaakt door oud-journalist Danny de Vries.

Heeft betrekking op:

Klaagliederen 1:1