Overzicht bijbelboeken

Cultuur > Varia

Linzensoep

omslagfoto: Het Bijlmer Kookboek, Geuren en kleuren uit Zuidoost

'Gauw, geef me wat van dat rode dat je daar kookt, ik ben doodmoe,' zei Esau tegen Jakob.

'Dat rode' ('adom' in het Hebreeuws), waren waarschijnlijk de kleine rode linzen, die nog altijd tot het dagelijks voedsel behoren in de keukens van het Midden-Oosten. In Nederland zijn de rode linzen volop verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels en Turkse en Marokkaanse winkels.

Een gegarandeerd rode linzensoep krijg je met de volgende ingrediënten en bereidingswijze.

Ingrediënten: 400 gram rode linzen, 1 liter vleesbouillon, 1 grote ui, 3 tenen knoflook, 1 dl. olie, 2 eetl. rode paprikapuree (verkrijgbaar bij de Turkse winkel), 1 theel. nanne (gedroogde mint), 1/2 bosje peterselie, 1 citroen.

Bereidingswijze: Was de linzen en breng ze in ruim water aan de kook. Verwijder het schuim. Voeg de bouillonblokjes toe en laat het koken op een zacht pitje. Pel de ui en snijd hem in kleine stukjes. Pers de knoflook fijn. Verhit de olie in een pan en bak hierin de ui en de knoflook. Voeg na ongeveer 2 minuten de paprikapuree en de nanne toe. Laat alles ongeveer 5 minuten doorbakken. Voeg het mengsel bij de linzen en laat het geheel ongeveer 15 minuten pruttelen op een zacht pitje. Was de peterselie en snijd hem fijn. Pers de citroen uit en voeg het sap vlak voor het opdienen aan de soep toe. Als de soep te dik wordt, voeg er dan wat water aan toe.

Recept van: Jenny van Dalen

Bibliografische referenties

Het Bijlmer kookboek. Geuren en kleuren uit Zuidoost. 's-Gravenhage: BZZTÔH, 1998, p. 130.

Heeft betrekking op:

Genesis 25:29