Overzicht bijbelboeken

Terzijde

Psalm 72 uit het Utrechts Psalter

Verschillende Meesters
Psalm 72

In het midden van de afbeelding is Christus - herkenbaar aan de kruisnimbus - afgebeeld in een mandorla, die geflankeerd wordt door twee engelen. Christus houdt een boek vast op zijn linkerknie en vertrapt een 'onderdrukker' (vers 4). Rechts van de mandorla heeft een engel een symbool van de maan vast: '… tot de maan niet meer bestaat' (vers 7). De engel links van de mandorla heeft zijn handen uitgestrekt naar de aarde.

Rechts en links van Christus staat twee keer de psalmist, met achter hem een groep mensen. De groep links verbeeldt degenen die arm genoemd worden (vers 2, 4 en 12). Rechts van deze groep staat een man met blote benen. Hij draagt dezelfde kleding als de figuren achter hem. Aan de rechterkant van de afbeelding bevindt zich een tweede groep mensen bij de stadspoort (vers 16). Vooraan liggen drie 'vijanden' die de aarde met hun tong likken (vers 9).

Op de voorgrond is een man afgebeeld die goud of graan uitdeelt aan een groep mannen, vrouwen en kinderen. Hij heeft een zak over zijn schouder waaruit het goud of graan in een bak voor hem valt (vers 12 en 15). Links van de boom op de voorgrond brengen drie figuren geschenken. Dit zijn de koningen van Tarsis en de kustlanden (vers 10). De twee rivieren op de voorgrond verwijzen naar het koningschap dat van zee tot zee zal heersen (vers 8).

Zie ook

  • Toon terzijde Het Utrechts Psalter
  • Toon terzijde Psalm 69 uit het Utrechts Psalter
  • Toon terzijde Psalm 73 uit het Utrechts Psalter

Heeft betrekking op:

Psalm 72:5