Overzicht bijbelboeken

Terzijde

Psalm 88 uit het Utrechts Psalter

Verschillende Meesters
Psalm 88

Christus, gezeten op een aardbol, is bovenaan de afbeelding weergegeven. Hij heeft een boek in zijn handen en wordt omringd door zes engelen. De engel uiterst rechts op de afbeelding heeft geen vleugels. Naast de engelen zijn symbolen van de zon en maan weergegeven (vers 2). Christus heeft zijn hoofd gebogen in een luisterhouding (vers 3) om te horen wat de psalmist te zeggen heeft.

De psalmist op de voorgrond domineert met zijn erbarmelijke toestand de voorstelling. De huidvraat op zijn lichaam is duidelijk zichtbaar (vers 4). Staande in een sarcofaag heeft hij zijn handen opgeheven naar Christus (vers 10). De sarcofaag is geplaatst in een diepe kuil (vers 7), waaruit drie rivieren stromen (vers 8 en 18). Vijf andere sarcofagen met dode lichamen zijn naast de kuil geplaatst (vers 5-7).

Rechts op de afbeelding is een groep engelen afgebeeld. Eronder zijn de 'vrienden en bekenden' van de psalmist te zien die zich van hem vervreemd hebben (vers 9 en 19). Links worden mensen afgevoerd naar de hel (vers 5), waar ze door demonen worden gepijnigd.

Zie ook

  • Toon terzijde Het Utrechts Psalter
  • Toon terzijde Psalm 73 uit het Utrechts Psalter

Heeft betrekking op:

Psalm 88:6